pt




SİSTEM KURGUSU - 1 ÇALIŞMA PRENSİBİ



Tasarımımızda dalganın sahip olduğu enerjiye uygun ( dalga ölçüm verileri ışığında ) ve bu enerjiyle kaldırılabilecek ağırlıkta veya daha ağır, dalga ile uyumlu hareket eden esnek bir yüzey kullanılmaktadır. Tasarımımızdaki ağırlıklı esnek yüzey dalga ile etkileşime girerek dalgadaki enerjinin bu esnek yüzey üzerine aktarılması temeline dayanmaktadır. Tasarımımızdaki ağırlıklı esnek yüzey dalga hareketlerine uyumlu bir rezonans halinde olacaktır. Dalga sahip olduğu kinetik enerji ile ağırlıklı esnek yüzey altında ilerler iken gücünü bu ağırlıklı esnek yüzeyi kaldırma dinamizmi içinde harcayıp enerjisini bu ağırlıklı yüzeyin kaldırılması yönünde bırakacaktır. Ağırlıklı esnek yüzeydeki bu hareketler de kendisine bağlı birçok noktadaki mekanik aksamlar vasıtasıyla doğrudan elektrik üretmek üzerine tasarlanmış güç miline aktarılacaktır. Ağırlıklı esnek yüzey üzerinden mümkün olduğunca çok noktadan aldığımız bağlantılarla güç milini çevirerek enerji üretmeye çalışıyoruz.

Tasarlanan sistemde her yönden gelebilecek dalgaların enerjisi ağırlıklı esnek yüzey tarafından absorbe edilecek, bu esnek yüzeydeki bütün hareketler de mümkün olduğunca döngüsel mile aktarılacaktır. Ağırlıklı Esnek yüzey dalgadaki potansiyel güce göre tespit edilmiş bir ağırlıkta olup, şamandıralar vasıtasıyla yüzebilir şekildedir; hatta dalganın esnek yüzeyi çarpması veya üstünden geçmesini engellemek için şamandıra ve esnek yüzey arasında bir mesafe oluşturulup dalganın esnek yüzeyin altında ilerlemesi,kinetik enerjisiyle ilerledikçe potansiyel kaldırma gücüyle de ağırlıklı esnek yüzeyi yukarı itmesi sağlanacaktır. Dalganın enerjisi sönümlenene kadar esnek yüzey altında ilerleyecektir. Esnek yüzey özelliği gereği dalga etkisiyle x,y,z eksenlerinde dalga hareketine uygun bir rezonansa girecek ve bizde esnek yüzeyden mümkün olduğunca çok noktadan etkileşen bağlantılarla güç milini çevirmeye çalışacağız

Bu sistem kurgusunda ağırlıklı esnek yüzeyin dalga ile etkileşimi, dalganın ağırlıklı esnek yüzey altında dinamik enerjisi ile ilerleme sürecinde ağırlıklı esnek yüzeyin dikey hareketleri kendisine bağlı bağlantı noktaları vasıtasıyla güç miline aktarılmaktadır. Dalga hangi yönden gelirse gelsin ağırlıklı esnek yüzey altına girerek bu esnek yüzeyi bir yükselti kazandırmakta ve dalganın etkisiyle yükselti kazanmış olan ağırlıklı esnek yüzey ancak dalganın etkisi geçince ve yerçekimi ivmesi ile, yani ağırlığının etkisiyle aşağı doğru düşme ( dalgasız deniz seviyesine düşmesi ) periyodunda yine kendisine bağlı bağlantı unsurlarıyla güç milini çevirme yönünde etki etmektedir. Ağırlıklı esnek yüzey dalga etkisiyle yükselmekte, bu yükselme periyodunda sistemi ( güç milini ) efektif olarak etki etmemekte sadece dalganın etkisi geçip kendi ağırlığı ile düşme periyodunda güç milini çevirecek şekilde sistemde efektif iş yapılmaktadır.

pt



SİSTEM KURGUSU - 2 ÇALIŞMA PRENSİBİ



Bu yeni yaklaşım kurgusunda sistemin çalışmasını etkileyen, efektif işi yapan doğrudan dalganın gücüdür, dalganın etkilediği ağırlıklı esnek yüzeyin düşey hareketi değil. Bu sistem kurgusunda dalga ağırlıklı esnek yüzey altından ilerler iken ( burada ağırlıklı esnek yüzeyin ağırlığı, önceki kurgudaki gibi dalganın potansiyel gücüne bağlı olarak tespit edeceğimiz bir ağırlıkta olmasına gerek olmamaktadır. ) esnek yüzeyi yukarıya doğru kaldırmaya çalışacaktır, dalganın bu ağırlıklı esnek yüzeyi yukarı doğru etkilemesine bağlı olarak ağırlıklı esnek yüzey üzerindeki bağlantı noktaları vasıtasıyla güç miline etki etme söz konusudur. Ağırlıklı esnek yüzeyin dalganın etkisiyle yukarı doğru her bir hareketi, yani dalganın ağırlıklı esnek yüzey üzerindeki dikey hareket etkileri güç miline aktarılmaktadır.

Bu sistem kurgusunda dalga ağırlıklı esnek yüzeyin ağırlığını yenerek kaldırmaya çalışmayacak, doğrudan güç milindeki frenleme kuvvetini, direncini yenerek bu mili çevirip enerji üretimi sağlayacaktır. Dalganın esnek yüzey bağlantısıyla güç miline ilk etki sürecinde, enerjisinin bir kısmı ile bu mildeki direnci yenerek mili çevirmeye başlar. Mildeki döngü frenleme kuvvetinin etkisiyle yavaşlamadığı sürece dalga ( ihmal edilebilecek ağırlıkta olan ) esnek yüzeyi kaldırmak için enerji de harcamadan derinlemesine ilerlemesine devam edecektir, ta ki mildeki döngü yavaşlayıp dalganın ilerleme hızından aşağıya düşene kadar. Mildeki döngü hızı yavaşlamaya başladığında dalga yine enerjisini esnek yüzey vasıtasıyla güç miline aktaracaktır ve milin istenilen devirlerde dönmesi sağlanacaktır. Bu sistem kurgusunda sistemin derinlik ölçüsü dalganın enerjisinin tamamını bırakacağı bir şekilde tertip edilir. Bu sistem kurgusunda tabii ki kayıplar olacaktır fakat kayıpların daha az olacağı tahmin edilmektedir.