DALGA HAREKETİNDEN ENERJİ ÜRETİLEBİLMESİNİ SAĞLAYAN ŞAMANDIRA SİSTEMİ
Teknik Alan

Buluş, en az bir şamandıradan oluşan şamandıra grubunun dalga üzerinde yüzdürülerek, dalganın oluşturduğu hareket enerjisini soğurup kullanılabilir enerji formlarına çevirebilen bir dalga jeneratörüne ilişkindir.

Şekillerin Açıklanması

Şekil 1. Dalga jeneratörünün yandan görünümü

Şekil 2. Dalga jeneratörünün perspektif görünümü

Şekil 3. Şamandıra sistemi bağlantısının kesit görünümü

Şekil 4. Şamandıra sistemin yandan görünümü

Şekil 5. Şamandıra sistemin üstten görünümü

Şekil 6. Şamandıra sistemin yandan görünümü

Şekil 7. Dalga jeneratörünün yandan şematik görünümü

 

Şekillerdeki Referansların Açıklaması

  1. Montaj gövdesi
  2. Şamandıra birimi
  3. Şamandıra bağlantı unsuru
  4. Yüzey
  5. Güç üretici mil
  6. Döner kavrama
  7. Bağlantı elemanı yönlendirme mili
  8. Germe unsuru
  9. Bağlantı elemanı
  10. Şamandıra-yüzey bağlantısı
  11. Yüzen bölüm

 

Buluşun Açıklanması

Buluş en az iki şamandıra biriminden (2) oluşan bir şamandıra birimi (2) kitlesinin en az bir bölümünün ilişkili olduğu bir yüzey (4) bulunduran yüzen bölüm (11), yüzen bölüme (11) en az bir bağlantı elemanı (9) vasıtasıyla bağlanmış güç üretici mil (5) ve bahsi geçen tüm bu işlevsel birimleri içinde bulunduran montaj gövdesinden (1) oluşan dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemidir.

Yukarıda da ifade edildiği gibi yüzen bölüm (11),  şamandıra birimleri (2) ve yüzey (4) den oluşan toplu yapıyı tarif etmektedir.

Şekil 2’ye göre yüzen bölüm (11), çok sayıda şamandıra biriminin (2) tamamı üzerine yerleştirilmiş bir yüzey (4) bulundurmaktadır.

Buluşa dair başka bir uygulamaya göre yüzey (4), çok sayıda şamandıra biriminden (2) oluşan kitlenin bir bölümü üzerine konumludur. Bu durumda yüzey (4), yapı içinde konumlu olan şamandıra birimlerinden (2) yalnız bir kısmı üzerine konumlandırılmakta, geriye kalan kısmın üstü boş kalabilmektedir. Bu durumda şamandıra birimlerinden (2) oluşan kitle bir bağlantı aparatı kullanılarak birbirlerine bağlanabilir ya da şamandıra birimleri (2) birbirlerine göre serbest bırakılabilir.

Buluşa dair başka bir uygulamaya göre yüzey (4) birden fazla parçadan oluşarak, şamandıra birimleri (2) üzerine konumlandırılmaktadır.

Yüzey (4) esneklik sağlayacak hammaddelerden mamuldür. Bu sayede dalga hareketi ile yüzen bölüm (11), dalga hareketine uygun salınımı gösterebilecektir. Yüzen bölümün (11), dalga hareketine uygun salınımı ile dalga hareketi ile ortaya çıkartılacak enerji daha verimli olarak sönümlenebilecektir.

Şekil 4’te durgun su kütlesi üzerinde yüzen bölümün (11) stabil hali gösterilmiştir. Bu durumda yüzen bölüm (11) herhangi bir salınım göstermeksizin durgun haldedir.

Şekil 6’da ise dalgalı su kütlesi üzerinde yüzen bölümünün (11) durumu gösterilmiştir. Bu durumda yüzen bölüm (11) salınım halindedir.

Dalganın, su kütlesi zeminine dikey ve yatay yönde oluşturduğu vektörel kuvvetler sonucunda, her bir şamandıra birimi (2) vektörel kuvvetlere uygun yönde harekete etmek isteyecek, bağlı oldukları esnek yüzey (4) vasıtasıyla topluca dalga hareketine uygun şekilde salınım göstereceklerdir.

Şamandıra birimleri (2), yüzen bölümün (11) su kütlesi üzerinde kalmasını sağlayan bölümleridir. Bu sebeple şamandıra birimleri (2), yüzen bölümün (11) su kütlesi ile temas eden alt kısmına konumlandırılmaktadır. Yüzey (4) ise hem şamandıra birimlerinin  (2) birlikte hareket etmesini sağlayan esnek bir bağlantı oluşturmakta hem de şamandıra birimleri (2) üzerinde bir ağırlık oluşturarak yüzen bölümün (11) istenildiği kadar su kütlesi içine batmasını sağlamaktadır.

Yüzey (4), şamandıra birimleri (2) kitlesinin kaldırma etkisiyle yüzebilen, ancak kendi özgül ağırlığı suda yüzmeye uygun olmayan yapıdadır.

Yüzey (4) ve şamandıra birimleri (2), aralarında bir mesafe olacak şekilde monte haldedir. Benzeri şekilde yüzey (4) alt kısmına konumlu olan şamandıra birimleri (2) birbirleri arasında bir mesafe olacak şekilde konumlandırılmıştır.

Dalganın etkisiyle yüzey (4) üzerinde oluşturulan salınım hareketi aralarında belirli bir mesafe oluşturulan şamandıra birimlerinin (2) birbirine yaklaşmasına ve uzaklaşmasına sebep olmaktadır.

Şekil 3’e göre şamandıra birimi (2), şamandıra-yüzey bağlantısı (10) ile yüzeye (4) bağlıdır.  Şekil 3’e göre şamandıra birimi (2) ayrıca şamandıra bağlantı unsurunu (3) bulundurur.

Şamandıra bağlantı unsuru (3), bağlantı elemanın (9), şamandıra birimine (2) bağlanmasını sağlamaktadır. 

Yüzey (4) ve şamandıra birimleri (2), aralarında mesafe şamandıra-yüzey bağlantısı (10) tarafından oluşturulmaktadır.

Buluşa dair bir uygulamaya göre yüzey (4) ve şamandıra birimleri (2), aralarında mesafe şamandıra-yüzey bağlantısının (10) boyu değiştirilerek düzenlenebilmektedir.

 

Buluşa dair bir uygulamaya göre bağlantı elemanı (9) ip ya da zincir formunda, şamandıra bağlantı unsuru (3) ise pim formunda tasarlanabilmektedir.

Şekil 2’ye göre yüzen bölüm (11), 3 adet bağlantı elemanı (9) vasıtasıyla güç üretici mile (5) bağlıdır. Sistem farklı sayıda bağlantı elemanı (9) kullanılarak da işletilebilmektedir. 

Şekil 5’e göre her bir şamandıra birimi (2), şamandıra bağlantı unsuru (3) bulundurmaktadır. Bu şamandıra bağlantı unsurları (3), bağlantı elemanları (9) için bir bağlantı noktası oluşturabilir. Her bir şamandıra bağlantı unsuru (3) bir bağlantı elemanına (9) bağlanabilir ya da şamandıra bağlantı unsurlarının (3) yalnız bir bölümü bağlantı elemanlarına (9) bağlanabilmektedir.

Benzeri şekilde her bir şamandıra biriminin (2), bir şamandıra bağlantı unsuru (3) bulundurmasına gerek kalmayabilir, şamandıra biriminin (2) yalnız bir kısmı şamandıra bağlantı unsuru (3) bulundurabilir.

Yüzen bölümden (11), güç üretici mile (5) güç aktarımının sağlanabilmesi için, güç üretici mil (5) bir döner kavrama (6) ile donatılmıştır.

Şekil 1’e göre döner kavrama (6) dişli formundadır, hareketin aktarılabilmesi için bağlantı elemanının (9) döner kavramaya (6) temas eden bölümleri ya da tamamı zincir formundadır.

Döner kavrama (6), hareket istenilen yöne doğru güç üretici mili (5) döndürecek, aksi yönde harekette ise boş dönecek yapıdadır. Bu sayede güç üretici mil (5) sadece enerji üretiminin sağlanacağı yöne dönebilecektir.

Güç üretici mile (5) hareket aktaran bağlantı elemanlarının (9) dengeli işletilebilmesi ve bağlantı elemanlarının (9) gerginliğinin sağlanabilmesi için montaj gövdesi (1) üzerine bağlantı elemanı yönlendirme mili/milleri (7) konumludur.  Yönlendirme milleri (7) ise bağlantı elemanlarının (9) gerginliğinin sağlanabilmesi amacıyla germe unsuru (8) ile donatılmıştır.

Yönlendirme milleri (7), bağlantı elemanlarının (9) güç üretici mile (5) eksenel yönlenmesini sağlamaktadır.

Germe unsuru (8) bağlantı elemanının (9) boşluğunu/fazlasını kendi üzerine sararak bağlantı elemanının (9) sürekli belli bir gerginlikte çalışmasını sağlamaktadır.


İSTEMLER

  1. Dalga hareketiyle hareket edebilecek yapıda yüzen bölüm (11) ve yüzen bölümdeki (11) hareketin aktarılabileceği şekilde bağlantı elemanı / elemanları (9) ile bağlı bir güç üretici mil (5) bulunduran dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği; en az iki şamandıra biriminden (2) oluşan bir şamandıra birimi (2) kitlesinin en az bir bölümünün ilişkili olduğu bir yüzey (4) içeren yüzen bölüm (11) bulundurmasıdır.

  2. İstem 1’e göre dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği; çok sayıda şamandıra biriminin (2) tamamı üzerine yerleştirilmiş bir yüzey (4) bulundurmasıdır.

  3. İstem 1’e göre dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği; çok sayıda şamandıra biriminden (2) oluşan kitlenin bir bölümü üzerine konumlu bir yüzey (4) bulundurmasıdır.

  4. İstem 1’e göre dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği; birden fazla parçadan oluşan yüzey (4) bulundurmasıdır.

  5. İstem 1’e göre dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği; esneklik sağlayacak hammaddelerden mamul yüzey (4) bulundurmasıdır.

  6. İstem 1’e göre dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği; şamandıra-yüzey bağlantısı (10) ile yüzeye (4) bağlı şamandıra birimi/birimleri (2) bulundurmasıdır.

  7. İstem 1’e göre dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği; bağlantı elemanın (9), şamandıra birimine (2) bağlanmasını sağlayan şamandıra bağlantı unsuruna (3) sahip şamandıra birimi/birimleri (2) bulundurmasıdır.

  8. İstem 7’ye göre dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği; pim formunda bağlantı unsuruna (3) sahip şamandıra birimi/birimleri (2) bulundurmasıdır.

  9. İstem 1’e göre dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği; ip ya da zincir formunda bağlantı elemanı/elemanları (9) bulundurmasıdır.

  10. İstem 1’e göre dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği; bir döner kavrama (6) ile donatılmış güç üretici mil (5) bulundurmasıdır.

  11. İstem 10’a göre dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği; dişli formunda döner kavrama (6) bulundurmasıdır.

  12. İstem 10’a göre dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği; montaj gövdesi (1) üzerine konumlu bağlantı elemanı yönlendirme mili (7) ve yönlendirme mili (7) üzerine konumlu germe unsuru (8) bulundurmasıdır.

  13. Dalga hareketiyle hareket edebilecek yapıda yüzen bölüm (11) ve yüzen bölümdeki (11) hareketin aktarılabileceği şekilde bağlantı elemanı / elemanları (9) ile bağlı bir güç üretici mil (5) bulunduran dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği;
    •  en az iki şamandıra biriminden (2) oluşan bir şamandıra birimi (2) kitlesinin en az bir bölümünün ilişkili olduğu ve şamandıra birimleri (2) kitlesinin kaldırma etkisiyle yüzebilen ancak kendi özgül ağırlığı suda yüzmeye uygun olmayan, esnek yapıda yüzey (4),
    •  birbirleri arasında bir mesafe olacak şekilde yüzey (4) alt kısmına konumlu olan şamandıra birimleri (2),
    •  aralarında bir mesafe olacak şekilde monte halde olan yüzey (4) ve şamandıra birimlerini (2),
    içeren yüzen bölüm (11) bulundurmasıdır.
  14. İstem 1’e göre dalga hareketinden enerji üretilmesini sağlayan şamandıra sistemi olup özelliği; yüzey (4) ve şamandıra birimleri (2), aralarında mesafenin değiştirilebilmesini sağlayan boyu düzenlenebilen şamandıra-yüzey bağlantısını (10) bulundurmasıdır.

 

ÖZET

DALGA HAREKETİNDEN ENERJİ ÜRETİLEBİLMESİNİ SAĞLAYAN ŞAMANDIRA SİSTEMİ


Buluş, en az bir şamandıradan oluşan şamandıra grubunun dalga üzerinde yüzdürülerek, dalganın oluşturduğu hareket enerjisini soğurup kullanılabilir enerji formlarına çevirebilen bir dalga jeneratörüne ilişkindir.

Büyütmek istediğiniz resmi tıklayınız

 

 

 

Şekil 01

 

 

 

Şekil 02

 

 

 

Şekil 03

 

 

 

Şekil 04

 

 

 

Şekil 05

 

 

 

Şekil 06

 

 

 

Şekil 07