Sunum

Selam

Başlangıç sayfasındaki animasyon eski olsa da hayalimi ve hedefimi görsel olarak özetlediğinden eminim. Evet animasyon gösterimdeki gibi veya başka bir dizayn ile kişileri taşıyabilen, hafif, kullanımı kolay, komplikasyonları olmayan, kendimizi bu araç ile rahat ve güvende hissedebileceğimiz, protez misali vücudumuzun bir parçasıymışçasına bütünleşebileceğimiz, taşıması kolay, hafif bir araç arzusu ile yola çıktım. Ayrıca bu aracın kullanımı için pistlere veya geniş alanlara ihtiyaç olmamalı, sırtımızda olduğunda belimiz bükmemeli, evimizin balkonundan hareket edip yine balkonumuza dönebileceğimiz bir büyüklük ve yapıda olmalıydı.

Günümüz teknolojisinde kompozit malzemeler ve ağırlığı oldukça azalmış olan güç ünitelerinin kullanılmasıyla böle bir araç yapılamaz mıydı. Bu sorunun cevabı için 2009-2010 yıllarında konuyu teknik ve mühendislik olarak anlatan birçok kitap ve kaynaktan araştırmalar yapıp mühendislik temelimin bana sağladığı avantajı da kullanarak aradığım soruların cevabını bulmaya çalıştım. Bu teorik çalışmalarım sonucunda uçaklar ve helikopterler için güç hesaplarını, aerodinamik durumlarını ve her iki sistemin yapısal avantaj-dezavantaj durumlarını mukayese edebilir duruma geldim. Güç hesaplarıyla ilgili kısa bir mukayese 2009-2010 sunum başlığı altında belirtilmişti.

Verimliliği yüksek, düşük güç gereksinimi göstereceğini inandığımız cyclocopter / cycloidal rotor sistem çalışma, tecrübe ve gözlemlerimi yine “2009-2010 Çalışma ve Gözlemleri” nin ilgili başlıkları altında görülebiliriz. Aradan geçen altı yıl sonra Drone çalışmalarının gelmiş olduğu aşama, D-dallus firmasının yapmış olduğu çalışmalar beni inanılmayacak ölçüde heyecanlandırmıştır. Uçmaya olan tutkum ve günümüzdeki bu son gelişmeler beni tekrar motive etti. Verimli olduğunu hem teorik hem pratik olarak test ettiğim cyclocopter / cycloidal rotor sistemli çalışma şeklini biraz daha revize ederek, yeni bir yaklaşım tarzı ile kontrol mekanizması daha basit, daha hafif, en önemlisi çok daha stabil, dengeli çalışacağına inandığım bir yaklaşım tarzı geliştirdim. ( Bunu ayrıntılı olarak ilgili başlıklar altındaki açıklamalardan görebiliriz )

Sonuç olarak gerçekten stabilitesi sağlanmış, hafif bir kişisel hava aracı yapılabilir. Evet gerçekten yapılabilir, bunun için sektör içinde zengin ve donanımlı bir ekibe sahip, bilgi ve tecrübe birikimleri olan bir firma veya oluşumun, bu, yeni yaklaşımı inanarak denemesi yeterli olacaktır. Şimdiye kadarki bilgi birikimlerimle böyle bir yaklaşımın başarıya ulaşacağına inanmaktayım. Bu konuda hayali ve amacı olan herkes ile paylaşımda bulunmaktan mutluluk duyacağımı açıkça belirtmek isterim.

Özer Çakır